Archiwa tagu: Sclerocarya birrea oil

Olejek Marula

Ten wyjątkowy olejek pozyskiwany jest z owoców drzewa Marula, rosnącego w głębi Afryki.

Olej Marula (Sclerocarya birrea oil) jest jadalny i jest też doskonale tolerowany przez skórę. Wśród olejków kosmetycznych jest zupełnie wyjątkowy, ponieważ bardzo dobrze się wchłania i pozostawia skórę matową. T sprawia, że jest doskonały do pielęgnacji nie tylko skóry suchej, ale także tłustej, mieszanej i trądzikowej.

Skórze tłustej pomaga oczyścić się z wyprysków i zanieczyszczeń, ponieważ rozpuszcza sebum i odblokowuje ujścia gruczołów łojowych. Nawilża, mocno odżywia, ale nie pozostawia tłustej warstwy na skórze. Świetnie nadaje się pod makijaż.

Jest fantastyczny do oczyszczania twarzy- po umyciu jej tym olejkiem nie potrzeba stosować żadnych kremów. Tradycyjnie, w Afryce jest stosowany przez kobiety właśnie do mycia twarzy.

Tradycyjne zastosowanie olejku Marula to również pielęgnacja niemowląt. Olej Marula fantastycznie łagodzi wszelkie podrażnienia, zmniejsza zaczerwienie skóry, zmniejsza świąt i jest doskonale tolerowany nawet przez najwrażliwszą cerę. Dlatego też, jako jeden z niewielu olei jest polecany do cery wrażliwej, podrażnionej, zaczerwienionej.

Można go stosować również w maleńkich ilościach do włosów, którym nadaje połysk i sprężystość. Aby nie obciążać włosów, wetrzyj w nie olejek, który pozostał na dłoniach, po masażu twarzy.