Archiwa tagu: aromaterapia

Olejek z drzewa sandałowego

Uważa się, że czysty olejek eteryczny z drzewa sandałowego wzmacnia tkankę łączną i skórę właściwą i pomaga w utrzymaniu wody w skórze. Jest to idealny olejek nawilżający dla suchej skóry. Jego właściwości gojące i antybakteryjne, sprawiają że jest idealny do skóry trądzikowej i swędzącej. Ponadto olejek drzewa sandałowego pięknie pachnie.

Cytryna- mój kuchenny hit

Uwielbiam gotować. Niestety gotowanie nie zawsze jest rozkoszą dla zmysłów, jak mówi popularna reklama. Ponadto niecierpliwię się często czekając aż coś się ugotuje, wystudzi, zmiksuje itd. Wówczas wymyślam różne maseczki z produktów kuchennych, które oczywiście od razu nakładam- głównie na dłonie. Wypróbowałam wiele produktów, ale moim hitem jest i chyba na zawsze pozostanie cytryna.

Cytryna zawiera kwasy, oraz sporo witaminy C, to sprawia, że jest idealnym kosmetykiem usuwającym przebarwienia, rozjaśniającym, zmiękczającym naskórek, Zawsze gdy wyciskam sok z cytryny, resztką smaruję całe dłonie, łącznie z paznokciami. Trzymam chwilę, na tyle na ile pozwala mi na to sytuacja, po czym spłukuję wodą.

Warto wcierać sok z cytryny w paznokcie i skórki naokoło nich. Paznokcie będą wybielone a skórki zmiękczone.

Cytrynę można zresztą używać na prawie całe ciało: świetnie się sprawdza przy wrastających włoskach po depilacji. Wystarczy raz na 3-4 dni przesmarować sokiem z cytryny,zagrożone miejsca. Masz szorstką skórę na kolanach, łokciach, twarde, drobne grudki na ramionach? Na to też pomoże sok z cytryny. Trzeba się smarować przed kąpielą, bo po wyschnięciu sok jest lepiący. Po posmarowaniu się możesz odczuwać lekkie szczypanie, ale nie jest to groźne. Skóra po takiej kuracji jest niesamowicie gładka i miękka.

Również włosy nabiorą pięknego blasku i miękkości, gdy do wody którą je płuczesz dodasz cytrynę.

Niestety sok z cytryny jest zbyt silny by stosować go bezpośrednio na twarz, mógłby spowodować pękanie naczynek krwionośnych. Na pewno mogłyby go spróbować użyć osoby z mniej wrażliwą skórą, po odpowiednim rozcieńczeniu. Jeżeli masz jakieś ranki czy otarcia, również nie smaruj ich sokiem z cytryny- będzie mocno szczypać.

Yucca Schidigera extract- ekstrakt z juki kalifornijskiej.

juka
juka, yukka

Ten rodzaj jukki rośnie w naturze tylko w pd-zach. części Ameryki Pł. W tradycji indian ta roślina używana jest do mycia, jako szampon i do bardzo wielu zastosowań medycznych. Badania biochemiczne wykazały, że naturalne saponiny, takie które znajdują się w juce, naprawiają zniszczone membrany w skórze i zapobiegają utracie przez skórę składników odżywczych.

Citrus dulcis (sweet orange) essential oil

Pomarańcza
Pomarańcza

Czysty olejek eteryczny wyciśnięty ze skórki słodkiej pomarańczy, ma działanie ściągające, antybakteryjne, antyseptyczne, tonujące i czyszczące. Ten olejek pozostawiony na skórze może zwiększać jej wrażliwość na światło słoneczne. W naszych produktach jest używany tylko w produktach czyszczących, ponieważ  zmywa się je ze skóry.

 

Tutaj znajdziesz kosmetyki zawierające olejek cytrynowy.